Rehberlik türleri nelerdir?
Bireyin yeni gelişmeler ve durumlarda eksik bilgi ve becerilerinin artırılmasını amaçlayan tamamlayıcı danışmanlık olarak tanımlanabilir (Kantarcıoğlu, 1998, s. 55-56). c) Alana göre kariyer danışmanlığı, eğitim danışmanlığı, kişisel danışmanlık ve psikolojik danışmanlık olarak ayırabiliriz (Kepçeoğlu, 1993, s. 53-55).
Yöneltici rehberlik nedir?
Kişinin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine uygun bir meslek, okul veya program seçmesine yardımcı olan, böylece onu bir okul programına veya kariyere yönlendirecek bilgileri sağlayan bir rehberlik danışmanlık hizmetidir.
Doğrudan rehberlik hizmetleri nelerdir?
Doğrudan verilen hizmetler; Psikolojik danışmanlık, • Oryantasyon, • Bireyi tanıma, • Bilgi toplama ve yayma, • Rehberlik ve yerleştirme, • İzleme ve değerlendirme hizmetleri, • Sevk hizmeti (yardım için sevk).
Rehberlik tek yönlü değildir ne demek?
· Danışmanlıkta ilişkiler tek taraflı olmayıp, danışman ve öğrenci arasında karşılıklı saygı, hak, sorumluluk ve işbirliğine dayalı bir etkileşim içinde oluşur. · Danışmanlık sırasında öğrenci hakkında edinilen bilgiler, açık yakalama veya tehdit gibi bir baskı aracı olarak kullanılmamalıdır.
Rehberlik ilkeleri nelerdir?
Danışmanlık İlkeleri Gönüllülük esastır: Rehberlik kimseye zorla verilemez. Acil durumlar esastır. Bireylere hayatları boyunca sunulur. Eğitimin kalbinde yer alır. Daha fazla makale…
Rehberlik alanları nelerdir?
Kepçeoğlu, daha detaylı bir sınıflandırmada danışmanlık hizmetlerinin dokuz grupta toplandığını belirtmektedir: Psikolojik danışmanlık hizmetleri, bireyi tanıma hizmetleri, bilgi toplama ve yayma hizmetleri, arabuluculuk hizmetleri, izleme hizmetleri, uygulama ve yönlendirme hizmetleri, danışmanlık hizmetleri.
Kriz yönelimli rehberlik nedir?
Kriz Odaklı Danışmanlık Bu tür danışmanlık yardımı genellikle beklenmedik bir anda ortaya çıkan (acil durumlar) ve anında müdahale gerektiren sorun durumlarında sağlanır.
Onleyici rehberlik nedir?
-Bireyin kendine, başkalarına ve mesleğe daha objektif bir bakış açısı kazanmasını sağlamak. -Kişilerarası ilişkilerin daha etkili bir şekilde nasıl kurulacağını anlamak ve çevresindeki insanlarla daha etkili insan ilişkileri kurma yeteneğini geliştirmek.
Düzeltici işlev nedir?
Düzeltici faaliyetler, daha önceden meydana gelmiş bir sorunu veya uygunsuzluğu ortadan kaldırmak için yapılan faaliyetleri ifade ederken, önleyici faaliyetler, henüz meydana gelmemiş sorun ve uygunsuzlukları önlemek için yapılan faaliyetleri ifade eder.
Konsültasyon rehberlik nedir?
Önemli kabul edilen bir diğer hizmet ise danışmanlıktır. Bu hizmet, okul danışmanlarının, öğretmenlerin ve yöneticilerin danışmanlık konusunda ortak bir anlayış edinmelerine ve bu alanlardaki bilgi ve becerilerini artırmalarına yardımcı olur.
Eğitsel rehberlik nedir?
Eğitim danışmanlığı nedir? “Eğitim danışmanlığı”, bir kişinin kendi yetenekleri, ilgileri, ihtiyaçları, kişilik yapısı, duyguları, özellikleri, sosyal durumu ve zeka düzeyi göz önünde bulundurularak uygun bir eğitim alanını seçmesi ve o alanda başarılı olması için aldığı yardımdır.
Oryantasyon ve rehberlik nedir?
Oryantasyon (Eğitim Rehberliği) (Durumsal Tanıma Hizmeti), öğrencilerin eğitim hayatları boyunca karşılaşacakları durumlara alışmalarına yardımcı olan destektir. Üniversite hayatlarının başlangıcında “birinci sınıf öğrencileri için” ilgili kurum ve birimler tarafından ortaklaşa hazırlanan bir eğitim ve bilgilendirme programıdır.
RPD servisinin özellikleri nelerdir?
PDR hizmetleri, eğitim kurumlarının eğitim faaliyetlerinin bütünlüğünün bir parçasıdır. PDR hizmetleri tüm bireylere yöneliktir. Bireye saygı esastır. PDR hizmetlerinde gizlilik esastır.
Rehberlik eden kişiye ne denir?
Genellikle okul ortamında çocuk ve ergenlerin eğitim, öğrenme ve gelişim sorunlarıyla ilgilenen bir yardım mesleğidir. Bölüm mezunlarına “psikolojik danışman” veya “rehber” unvanı verilir. Psikolojik danışmanların hizmet verdiği kişiler hasta insanlar değildir. Bunlara danışan denir.
Kişisel rehberlik nedir?
Kişisel rehberlik, öğrencinin kendini tanıması ve anlaması, güçlü ve zayıf yönlerini kabul edip geliştirmesi; özgüvenli, kişilerarası ilişkilerde yetkin; kişisel ve sosyal açıdan dengeli ve uyumlu bir birey olması amacıyla kişiyi eğitmeyi amaçlayan hizmetleri kapsar.
Temel işlevlerine göre rehberlik türleri nelerdir?
Danışmanlığı temel işlevlerine göre ele aldığımızda; politika danışmanlığı, uyum danışmanlığı, gelişim danışmanlığı, önleyici danışmanlık, tamamlayıcı danışmanlık, telafi danışmanlığı ve kriz müdahale danışmanlığı olarak sıralanabilir.
Rehberlik grupları nedir?
Kapsam olarak öğrencilerin kendilerini tanımalarına, yön bulmalarına (meslek, çalışma alanı vb.) ve çevreleriyle bütünleşmelerine yardımcı olan tüm grup etkinlikleri grup danışmanlığı kavramına girmektedir.
Problem alanlarına göre rehberlik türleri nelerdir?
Sorun alanına bağlı olarak, tavsiyeler üç alana ayrılır: eğitim tavsiyesi, kişisel-sosyal tavsiye ve kariyer tavsiyesi. Sorun alanında üç nokta vardır. Bu nedenle, diğer seçeneklere benzer ancak başka alanlardan gelen maddeler ekleyebilirsiniz. Bu nedenle, soruyu okurken soru köküne dikkat etmeliyiz.
Kişisel rehberlik nedir kısaca?
Kişisel rehberlik, öğrencinin kendini tanıması ve anlaması, güçlü ve zayıf yönlerini kabul edip geliştirmesi; özgüvenli, kişilerarası ilişkilerde yetkin; kişisel ve sosyal açıdan dengeli ve uyumlu bir birey olması amacıyla kişiyi eğitmeyi amaçlayan hizmetleri kapsar.