İçeriğe geç

Müşterek Orta Asya Türkçesi Hangi Dil

Müşterek Orta Asya’nın Türkçesi nedir?

Orta Türkçe dönemi, Karahanlılar döneminde yazılmış eserleri ve Harezm Türkçesi ile yazılmış eserleri içerir. ‘truck. Bazı dilbilimciler bu dönemi Eski Türkçe dönemine dahil eder. Bu dönemde tüm Türk boyları aynı dili kullandığından, kullanılan Türkçeye “ortak Orta Asya Türkçesi” de denir.

Orta Türkçe dönemi hangi diller?

ORTA TÜRKÇE (MS 13. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar batıya yönelen Oğuz boyları da kendi lehçelerinde metinler yazarak Anadolu Türkçesini oluşturmuşlardır. Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.

Orta Asya dili nedir?

Çalışılan diller Türkmence, Kırgızca, Kazakça, Özbekçe ve Uygurcadır. En yaygın kullanılan sınıflandırmaya göre Türkmence Oğuz veya güneybatı grubuna, Kırgızlar Kıpçaklaşmış Altay grubuna, Kazaklar Kıpçak veya kuzeybatı grubuna ve Özbekler ve Uygurlar güneydoğu Türk grubuna aittir.

Modern Türkçe dönemi yazı dilleri nelerdir?

Günümüz yazı dillerinin sınıflandırılmasında Türkiye Türkçesi, Gagauz Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi ve Türkmen Türkçesi Batı Türkçesi grubuna dahildir. Türk yazı dilinin bu kolu Oğuz lehçesine dayandığı için Oğuz grubu olarak da adlandırılır.

Müşterek Orta Asya türkçesi kimin?

Karahanlı Türkçesinden Çağatay Türkçesine geçiş dili olarak tanımlanan Harezm Türkçesi, Orta Türkçe döneminde sınıflandırılır. Harezm dönemi “ortak Orta Asya Türkçesi” olarak da adlandırılır. Bu dönemde yazılan eserlerin çoğu Arap alfabesiyle yazılmıştır.

Müşterek Türkistan’ın Türkçesi nedir?

Çağatay Türkçesi, aynı zamanda Sıradan Türkistan Türkçesi olarak da bilinir; Uygurca, ana dil malzemesi bakımından Karahanlı soyunun devamı niteliğindedir; bu yazı dillerinde yaygın olmayan Arapça ve Farsça unsurlar, İslamiyet’in yaygınlaşıp yerleşmesi nedeniyle Çağatay Türkçesinde sıkça görülür.

Kuzeydoğu Türkçeleri nelerdir?

Günümüzde Kuzeydoğu Türkçesi ve Batı Türkçesinin çağdaş dalları yazı dili olarak kullanılmaktadır. Kuzeydoğu Türkçesinin çağdaş dalları; Özbek, Kazak, Kırgız, Uygur, Tatar, Başkurt Türkçesi; Batı Türkçesinin çağdaş dalları ise Azerbaycan, Türkmence, Gagauz ve Türkiye Türkçesidir.

Harezm Türkçesi hangi döneme aittir?

İçindekilerHarezm TürkçesiEtnik kökenKıpçaklarDönem13. – 14. yüzyılDil ailesiTürk dilleriŞaz TürkçesiKarluk grubuHarezm TürkçesiDil kodları5 satır daha

Çağatay lehçesi nedir?

Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurlular yönetimi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar Orta Asya’daki Müslüman Türk halkları tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir.

Kaç çeşit Türkçe var?

TürkçeDil ailesiTürk dilleriŞaz TürkçesiOğuz dil grubu (güneybatı kolu)Batı Oğuz koluTürkçeErken formlarEski Anadolu TürkçesiOsmanlı TürkçesiStandart formlarİstanbul TürkçesiLehçelerKıbrıs TürkçesiKaramanlı TürkçesiIrak Türkmen TürkçesiSuriye Türkmen TürkçesiRumeli TürkçesiMeshet Türkçesi18 satır daha

Türklerin ilk dili nedir?

Türk dilini Orhun Türkçesi ile başlayarak üç döneme ayırmış ve buradan yazılı ürünler üretmeye başlamıştır. Başka bir deyişle, Orhun Türkçesi ilk dönemin orijinal yazılı diliydi. Bu iki araştırmacının çalışmalarında Uygur Türkçesi, Eski Türkçe dönemine dahil edilen bir diğer Türk yazılı dilidir.

İlk Türkler hangi dili konuşuyordu?

Altaycanın ana ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu teorik olarak inşa edilmiş Altayca dilden ayrılmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan Türk diliyle başlar.

Orta Türkçe dönemi nedir?

Orta Türkçe dönemi, Eski Türkçe ile Yeni Türkçe arasındaki geçiş dönemidir. Bu dönemde yazılan eserlerin dil yapısı Eski Türkçenin devamıdır. Eski Türkçe yazı dilinden gelişen Karahanlı Türkçesi, İslami Orta Asya Türk yazı dilinin ilk evresini temsil eder.

Batı türkçesi hangi dönem?

Batı Türkçesinin ilk dönemine Eski Oğuz Türkçesi veya Eski Anadolu Türkçesi denir. Bu dönem 12. yüzyılın sonlarında başlar ve 15. yüzyılın sonlarında sona erer. 16. yüzyılda Batı Türkçesinin Osmanlı Türkçesi dönemi başlar.

Orta Türkçe döneminde hangi alfabe kullanıldı?

Orta TürkçeDil ailesiTürk dilleri Şaz Türkçesi Orta TürkçeYazı sistemiArap alfabesi Latin alfabesi Ermeni alfabesiDil kodlarıISO 639-3–2 satır daha

Orta Asya’nın diğer adı nedir?

Bu bölge hala birçok kaynakta Türkistan olarak anılıyor, ki bu bölge Stalin rejimi sırasında belirlenmiş bölgeydi. En dar tanım Sovyetler Birliği’nden geliyor. Buna göre Orta Asya Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Kırgızistan’dan oluşuyor; Moğolistan ve Kazakistan dahil değil.

Doğu Türkçesinin diğer adı nedir?

Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurlular yönetimi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar Orta Asya’daki Müslüman Türk halkları tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir.

Çağatay’ın Türkçesi hangi alfabe?

Çağatay alfabesi (Özbekçe: Eski oʻzbek yozuvi; Uygurca: چاغاتاي يېزىقى, Çağatay yëziqi), Orta Çağ’dan 1969’a kadar Çağatay, Özbekçe ve Uygurca’yı yazmak için kullanılan Arap alfabesidir.

15-20 yüzyıllar arası Türkçenin hangi dönemidir?

Kuzey ve Doğu Türkleri arasında Harezm Türkçesinin devamı olan Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar tek ve ortak yazı dili olarak varlığını sürdürmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Üniversiteli Escort