Sivas Katliamı’nı kim yaptı?
29 yıl önce, 2 Temmuz 1993’te insanlık tarihine bir utanç daha eklendi. 33 şair, yazar, müzisyen ve iki otel çalışanı, Pir Sultan Abdal etkinliğine katılmak için gittikleri Sivas’taki Madımak Oteli’nde etraflarını saran öfkeli gerici kalabalık tarafından yakılarak öldürüldü.
Sivas olaylarında iktidarda kim vardı?
Karşıt gruplar arasında bir çatışma yok. Bir otelde çıkan yangında can kaybı yaşanıyor.” Başlık: O dönemki Başbakan Tansu Çiller, olaylardan sonra “Otelin önündeki halkımız çok şükür ki yaralanmadı.” demişti.
Madımakları kim yaktı?
2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin düzenlediği Pir Sultan Abdal Festivali katılımcılarının kaldığı Sivas’taki Madımak Oteli yakıldı. Olayda çoğunluğu Alevi olan 33 yazar, şair, düşünür ve iki otel çalışanı yanık veya dumandan boğularak öldü.
2 Temmuz Sivas Katliamı nedir?
2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Pir Sultan Abdal’ı anma töreni sırasında yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı bir saldırıda Madımak Oteli yakılmış, bu korkunç vahşet kalabalık tarafından alkışlarla izlenmiştir.
Madımak olayı nedir kısaca özeti?
2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal’ın kültürel faaliyetleri için Sivas’a seyahat eden 33 yakınımız Madımak Oteli’nde yakılarak öldürüldü. 30 yıldır devam eden bu davada gerçekler ortaya çıkarılmadı ve katliamın gerçek suçluları yakalanıp adalete teslim edilmedi. Sivas katliamının ana davası 2012’de zamanaşımına uğradı.
2 Temmuz’da SIVA’da ne oldu?
Tarihin en büyük insanlığa karşı suçlarından biri olan 2 Temmuz 1993 Sivas katliamının üzerinden 31 yıl geçti. Cumhuriyetimize, Atatürk ilke ve inkılaplarına, aydınlanmacılığa ve laikliğe düşman gerici fanatikler tarafından Madımak Oteli’nde 35 aydınımız yakılarak öldürüldü.
Aziz Nesin madımakta ne dedi?
Grup önce Madımak Oteli’nin önündeki araçları ateşe verdi, ardından otele taş attı. Otelin içindeki insanlar kurtarılmayı bekledi. Saldırganların henüz Madımak Oteli’ni yakmadığı saatlerde Aziz Nesin, Ankara’da Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’yü arayarak “Bizi kurtarın” dedi.
Sivas davası sanıkları kimler?
Karar, Sivas katliamıyla ilgili olarak üç firari sanığın yargılandığı son davada verildi. Mahkeme, yargılamanın durdurulmasına karar verdi. Firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılandığı davada savcı, 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle yargılamanın durdurulmasını talep etti.
Sivas olaylarında Sivas Valisi kimdir?
Vali Yılmaz Şimşek, 31 yıl önce Madımak Oteli’nde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. Bu acının sadece hayatını kaybeden ailelerin acısı olmadığını kaydeden Vali Şimşek, “Bu acı Sivas’ın değil, tüm ülkenin acısı” dedi.
Madimak olayinda Sivas Belediye Başkanı kim?
Temel Karamollaoğlu Sivas Belediye Başkanı Görev süresi 26 Mart 1989 – 24 Aralık 1995 Halefi: Bekir Timurboğa Halefi: Osman Seçilmiş 26 hat daha
Madımak hangi yöreye ait?
Madımak Yemeği – Çorum Madımak, Anadolu’nun en meşhur ve toplanan otlarından biridir. İlkbaharda toplanır ve kış için kurutulur. Adı türkülere konu olan Madımak, Orta Anadolu’nun bilinen en eski yemeklerinden biridir.
Ahmet Karabilgin kimdir nereli?
Ahmet Karabilgin, (1941, Aksaray doğumlu) Türk valisi. Ankara Atatürk Lisesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Ankara Valiliği’nde kurmay subay, Hınıs, Akyazı, Niksar kaymakamlığı ve Niksar belediye başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu.
Sivas olaylarında ne oldu?
2 Temmuz 1993’te, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sivas’taki Pir Sultan Abdal Derneği işbirliğiyle düzenlenen Pir Sultan Abdal Festivali sırasında, alevleri tüm Türkiye’yi saran bir katliam gerçekleşti. Madımak Oteli ateşe verildi ve otelde kalan 33 aydın, sanatçı, şair ve yazar vahşice yakılarak öldürüldü.
Sivas katliamında kaç kişi hayatını kaybetti?
Sivas katliamı (Türkçe: Sivas Katliamı) veya Madımak katliamı (Türkçe: Madımak katliamı), 2 Temmuz 1993’te Türkiye’nin Sivas kentindeki Madımak Oteli’nde gerçekleşen ve çoğunluğu Alevi aydınlardan oluşan 37 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan bir katliamdır. Her iki fail de olay sırasında öldü. Sivas katliamı (Türkçe: Sivas Katliamı) veya Madımak katliamı (Türkçe: Madımak katliamı), 2 Temmuz 1993’te Türkiye’nin Sivas kentindeki Madımak Oteli’nde gerçekleşen ve çoğunluğu Alevi aydınlardan oluşan 37 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan bir katliamdır. Her iki fail de olay sırasında öldü.
Madımak olayı hangi hükümet zamanında oldu?
Bu vahşi katliamda, 12 yaşında bir çocuk da dahil olmak üzere olaya katılan 33 kişi yakılarak öldürüldü. 2 Temmuz 1993’te SHP-DYP hükümeti iktidardaydı. Tansu Çiller Başbakan, Erdal İnönü ise Başbakan Yardımcısıydı.
Sivas davası sanıkları kimler?
Karar, Sivas katliamıyla ilgili olarak üç firari sanığın yargılandığı son davada verildi. Mahkeme, yargılamanın durdurulmasına karar verdi. Firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılandığı davada savcı, 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle yargılamanın durdurulmasını talep etti.
Madimak olayinda Sivas Belediye Başkanı kim?
Temel Karamollaoğlu Sivas Belediye Başkanı Görev süresi 26 Mart 1989 – 24 Aralık 1995 Halefi: Bekir Timurboğa Halefi: Osman Seçilmiş 26 hat daha
Madımakta kaç kişi kurtuldu?
Otele sığınanlardan Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in aralarında bulunduğu 35 kişi yanık veya dumandan boğulma sonucu hayatını kaybetti. Aziz Nesin’in de aralarında bulunduğu 51 kişi ise kendi imkanlarıyla ağır yaralı olarak kurtuldu.
Sivas’ı kim kurdu?
Devlet yönetiminde deneyimli olan Kadı Burhaneddin, son Eretna Beyi Ali Bey’in keyfinden yararlanarak muhaliflerini ortadan kaldırdı. Ali Bey’in 1388’de ölümünden sonra Sivas’ta bağımsızlığını ilan ederek Kadı Burhaneddin Devleti’ni kurdu.